Glastuinbouw West-Brabant en PreZero ontvangen SDE++ subsidie

Samen naar duurzamer.

13 juni is bekend geworden dat het project OSIRIS subsidie vanuit de SDE++ regeling krijgt. OSIRIS is een samenwerking tussen glastuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland in Dinteloord en PreZero. Samen verduurzamen deze partijen de glastuinbouw met warmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet-recyclebare afvalstromen.

De afvalenergiecentrale van PreZero in Roosendaal zet jaarlijks 380.000 ton niet-recyclebaar afval om in energie en nieuwe grondstoffen. Daarbij komt warmte en CO2 vrij. Er ligt al een klein warmtenet naar Roosendaal maar de grote kans voor hergebruik van warmte en CO2 zit in de twee grote glastuinbouwclusters in de regio. Bij de teelt van groente, fruit en sierplanten in het glastuinbouwgebied in Dinteloord en Steenbergen wordt nu nog aardgas gebruikt om elektriciteit, warmte en CO2 op te wekken.

De warmte en CO2 gaan straks van PreZero in Roosendaal door leidingen onder de grond richting de twee glastuinbouwgebieden. De technische aanpassingen bij PreZero, het transport en de levering aan de glastuinbouwers betekenen een forse investering. De SDE++ zorgt voor een haalbare businesscase.

OSIRIS is op dit moment het grootste project in Nederland waar warmte én CO2 uit een afvalenergiecentrale wordt geleverd aan de glastuinbouw. Hierdoor wordt jaarlijks het gebruik van circa 100 miljoen m3 aardgas vermeden. Dat is te vergelijken met het aardgasverbruik van circa 85.000 woningen, een middelgrote stad. Met dit project kan de glastuinbouw voor een groot deel van het aardgas af. Dat past bij de ambitie van de sector om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Jan van Duijn, aubergineteler in Steenbergen: “Verduurzaming van het energiegebruik staat bij ons hoog in het vaandel. Dat is ook nodig als we als glastuinbouwsector de doelstelling willen halen om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Met de warmte én CO2 afkomstig van PreZero hebben we de unieke mogelijkheid om hieraan een grote bijdrage te leveren. Het geeft ons de mogelijkheid om consumenten te laten genieten van verse groenten die op een duurzame en economisch verantwoorde manier zijn geteeld.”

Wieger Droogh, CEO PreZero Nederland: “Met OSIRIS voorkomen we emissie van CO2 doordat we die kunnen toepassen als grondstof. De CO2 wordt niet opgeslagen onder de Noordzee maar gezuiverd en hergebruikt. Daarnaast levert het project ook een vermindering van stikstofemissies op. De schaal waarop we dit gaan doen is uniek. Om verduurzaming te versnellen moet je lef tonen, en dat is precies wat we doen met dit project. Een belangrijke stap met maatschappelijke en economische waarde.”

“Met de toekenning van deze SDE++ subsidie kan het project nu echt uit de startblokken”, zegt Harry op ’t Ende, project manager. “Het komend jaar staat in het teken van de tracékeuze, het verkrijgen van vergunningen en het afronden van de voorbereiding. Vanaf 2023 starten we met de operationele uitvoering van het project zodat we eind 2025 in bedrijf kunnen gaan. We zijn enorm trots op het project en de samenwerking en gaan onze omgeving de komende jaren blijven informeren over de voortgang!”

Actueel

De telers

De telers

Op bij elkaar ruim 300 voetbalvelden met kassen in Steenbergen en Dinteloord verbouwen de telers van Warmtebedrijf West-Brabant de lekkerste groenten, het sappigste fruit en de mooiste planten. Innovatie en duurzaamheid staan daarbij voorop. Benieuwd naar de telers die meedoen? Klik op de logo’s hieronder.

Lees verder