Wethouders nemen een kijkje bij Osiris

Samen naar duurzamer.

Wethouder Kees Gommeren en Maurice Remery van de gemeente Steenbergen waren donderdag 16 maart op bedrijfsbezoek bij tomatenteler Redstar en de afvalenergiecentrale van PreZero. Dit gebeurde in het kader van het project Osiris dat nu in de ontwerpfase is. Bij het verbranden van niet-recyclebaar afval komt veel warmte en CO2 vrij. Met Osiris worden de twee glastuinbouwgebieden in onze gemeente van deze warmte en CO2 voorzien. De warmte is voor de kassen en de CO2 dient als voeding voor de planten. Zo wordt de warmte en CO2 dus op een duurzame manier hergebruikt. Een enorme stap in de gemeentelijke energietransitie!

Wethouder Remery: “We zijn heel trots op dit project dat nu in volle voorbereiding is. Het is potentieel het grootste project in Nederland waar warmte én CO2 wordt hergebruikt voor de glastuinbouw. Een nieuwe en innovatieve manier van verduurzamen. Als je ziet hoeveel energie in deze bedrijven wordt gestoken, is dit een enorme stap in de energietransitie waar de gemeente Steenbergen vol op inzet.” Wethouder Gommeren: “Ook voor de glastuinbouwbedrijven is dit een belangrijke stap richting het doel om klimaatneutraal te zijn en is het voor consumenten mogelijk om te genieten van groente en fruit dat op een verantwoorde manier geteeld wordt. Daarnaast zijn deze bedrijven straks minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen.”

Als alles goed gaat, kan er in 2026 begonnen worden met het leveren van warmte en CO2 aan de glastuinbouw.

Actueel

De telers

De telers

Op bij elkaar ruim 300 voetbalvelden met kassen in Steenbergen en Dinteloord verbouwen de telers van Warmtebedrijf West-Brabant de lekkerste groenten, het sappigste fruit en de mooiste planten. Innovatie en duurzaamheid staan daarbij voorop. Benieuwd naar de telers die meedoen? Klik op de logo’s hieronder.

Lees verder